Iron Lady Personal Gym
Top

Blog

verlies-vet-appel-change-balance

Ontdek hier het geheim voor het verlies van vetmassa!

Ontdek hier het geheim voor het verlies van vetmassa!

Verlies je vetmassa

Mogelijk ben je aantal kilo’s aangekomen tijdens de net iets te gezellige zomermaanden en ben op zoek naar een manier om terug fit en slank te zijn voor de kerstdagen. Tijdens deze zoektocht kom je terecht bij een hele reeks theorieën die elkaar tegenspreken en die je allemaal maar één ding beloven: in een recordtijd zorgen voor het verlies van vetmassa.

verlies-vet-weegschaal-change-balance

Wat is vetmassa?

Vet is in feite energiereserves die je lichaam opslaat tot je ze nodig hebt. Deze reserves leggen we aan doordat we ons lichaam te veel energie geven dan nodig is, met andere woorden: wanneer we meer eten dan ons lichaam verbruikt.

Het gewicht op de weegschaal bepaalt niet rechtstreeks hoeveel vetmassa jij hebt. Er is wel een duidelijk verschillen tussen mannen en vrouwen. Het vetpercentage bij vrouwen ligt standaard hoger dan bij mannen en kan je niet vergelijken met elkaar. Het gemiddeld vetpercentage bij mannen ligt 18-25 procent terwijl bij vrouwen de marge 25-31 procent is.

Het belang van deze vetmassa

Hoewel je gaat voor de beste versie van jezelf, mogen we niet vergeten dat deze (gezonde) vetvrije massa ook functies heeft. Het heeft effect op een tal van processen zoals eetlust, vruchtbaarheid en stofwisseling en moeten daarom niet meteen denken dat vetmassa overbodig is. Een gezonde dosis vet draagt bij aan onze algemene gezondheid. We weten inmiddels dat een ongezonde vetmassa daarentegen kan bijdragen aan levensbedreigende kwalen zoals vaat- en hartziekten en diabetes.

Ben je benieuwd naar je vetpercentage?

Wat zegt je vetpercentage over je?

De naam zegt het al: het vetpercentage vertelt je iets over de samenstelling van je lichaam. Hoeveel procent van je lichaam is opgebouwd uit vet. Het woord vet heeft voor velen een negatieve bijklank, maar het onderscheid tussen essentiële en niet-essentiële vetzuren is hierbij van belang. Er zijn inmiddels ook een tal van gratis online tools om je vetpercentage te berekenen. Hierbij wil ik je wel benadrukken dat dit slechts een ruwe indicatie is. Ben je benieuwd naar je vetpercentage? Maak een afspraak met een erkende personal trainer of diëtiste.

Het is natuurlijk belangrijk dat je bewust ben van de mogelijke kanttekeningen van je vetpercentage. Een (grotere) vrouw heeft standaard een hoger vetpercentage dan een (kleinere) man.

verlies-vet-lichaamsvet-change-balance

Verlies structureel je vetmassa!

Ik hoop dat je inmiddels beseft dat er geen wondermiddelen bestaan om jouw vetmassa te laten verdwijnen in een recordtempo! Die zogenaamde afslankthee die je uitsluitend nu tegen een fikse korting kan kopen? Vergeet het maar. Net zoals het aanmaken van vetmassa een proces is, zal ook het verliezen van vetmassa langere tijd nodig hebben. Besef goed dat je nog nooit bent aangekomen van één fastfoodmaaltijd. Net zomin zal jij afvallen bij het eten van één salade.

Hoeveel vetmassa kan je verliezen?

Dit is wellicht dé hamvraag? Ik moet je teleurstellen. Het is haast onmogelijk om hier een indicatie te geven over hoe snel jij vetmassa kan verliezen. Het lichaam is een complex gestuurde machine die je activiteiten reguleren. Het is belangrijk om elke situatie apart te analyseren en te bekijken in zijn of haar context. Een persoon met een te hoog vetpercentage zal mits de juiste activiteiten en voeding, in de beginperiode, meer vetmassa verliezen dan iemand met een gezonder vetpercentage. Bij een eerder ongezond lichaam, zijn er meer reserves die je kan kwijtraken.

Laat je crashdieet zelf maar crashen

Al de zogenaamde goeroes die van de daken schreeuwen hoe hún afvalmethode de enige is die werkt. Zij die claimen dat je alle maaltijden moet vervangen door een shake en je dan in één week tijd maar liefst tot 5 kg kan afvallen? Ronduit gevaarlijk. Het verliezen van gewicht is een proces, een veranderd patroon in je levensstijl en voeding. De zogenaamde crashdiëten zijn ongezond voor je lichaam en de geoliede machine die ervoor zorgt dat jij dagelijks voldoende energie hebt om gefocust de dag door te komen.

Tijd, consistentie en geduld

Hoe verlies je vet?

Bij het verliezen van overtollig vet, is er natuurlijk maar één wondermiddel: calorie-tekort. Waar anderen vaak geloven in wonderen, is de heilige graal naar het verliezen van vetmassa een simpele rekensom. Het lichaam heeft een minimale energiebalans nodig om te kunnen functioneren in het leven, het rustmetabolisme die nodig is voor onze primaire activiteiten. Dit noemen we ook ons basaal metabolisme.

Om verder te gaan bepalen hoe we kunnen afvallen, is het een eenvoudige rekeningsom die je toepast. Verbruik je meer calorieën (door middel van sport en activiteiten) dan dat je opneemt via voeding, dan val je af. Eet je meer calorieën dan je lichaam nodig heeft, dan kom je bij.

Hier is het belangrijk om te beseffen dat hiervoor tijd, consistentie en geduld nodig is. Ons lichaam reageert niet meteen op een veranderd voedingspatroon, hiervoor heeft het tijd nodig. De sleutel tot het succes zijn geduld en consistentie.

verlies-vet-calorieën-change-balance

Vet verliezen op specifieke plaatsen

‘Ik ben best tevreden maar ik wil enkel nog dat overtollige vet verliezen op mijn buik.’ Het lichaam is tot heel veel in staat, maar kiezen op welke plaatsen we vet verliezen? Die magische tool bestaat niet. Bij het opslaan van vet door middel van een kcal-overschot, worden deze reserves opgeslagen in ons lichaam. Ieder persoon is uniek en waar de ene persoon eerst vetmassa ontwikkelt in de armen, blijft de onderbuik voor de ander persoon een lastige plaats. Dit is genetisch bepaald en hebben we helaas geen invloed op.

Geen magie, maar een simpele rekensom

Tips voor het verliezen van vetmassa:

Nu je weet dat het verliezen van vet geen magie is maar een simpele rekensom, kunnen we meteen aan de slag om woorden om te zetten in daden. Vaak denk je dat je uren moet zwichten in de sportschool, maar met deze handige tips kan je ook je vetpercentage al verlagen:

1. Calorietekort

Dit is altijd de sleutel naar succes. Bereken eenvoudig je basaal metabolisme en de energie die je nodig hebt. Bereken nu hoeveel energie je lichaam nodig heeft en met welke energiebalans jij kan afvallen.

 

2. Drink voldoende water

Vaak denk je dat je honger hebt, meer is dit meer zin om te eten. Drink daarom voldoende water om je hongergevoel te reguleren en enkel te eten wanneer dit echt nodig is. Tussen de 2 en 3 liter per dag is een goede inname.

 

3. Eet meer groenten

Kies bewust voor voedingsstoffen met voldoende vitamine die laag in calorieën zijn. Groenten zijn onmisbaar in je dieet omdat je hier hoog kan gaan in volume, met een verzadigd gevoel op lange termijn. Eet dagelijks 250 – 300 gram groenten.

 

4. Vermijden stiekeme kcal

Vaak ben je jezelf niet bewust van het aantal kcal die je doorheen de dag consumeert. Denk aan die paar koppen koffie in de ochtend met dat melk én suiker. Of de kcal houdende dranken die je zonder besef in een recordtempo opdrinkt? Wees bewust van wat je consumeert en verdeel je caloriebehoefte doorheen de dag.

 

5. Geduld en consistentie

Had ik je al verteld dat geduld en consistentie sleutelwoorden zijn naar succes? Geef je lichaam de tijd en de ruimte om aan te passen en maak deze veranderingen in je levensstijl om op lange termijn succesvol vet te verliezen

Je bent niet de enige die in een recordtempo vet wil verliezen en meteen weer wil stralen in je favoriete outfit. Maar we moeten allemaal realistisch blijven en vooral gezond blijven. Op een gezonde manier gaan kijken naar wat vetmassa voor ons betekent en hoe we op een consistente manier deze overtollige vetmassa kunnen wegwerken.

Het is essentieel om je te laten inzien dat er geen wondermiddelen bestaan en dat er maar één manier om vetmassa te verliezen: beweging, calorietekort, geduld en consistentie!

Maak kennis met ons

Team van specialisten

Team Image

Marijn

Fysieke en mentale coach
Team Image

Diana

Fysieke en mentale coach
Team Image

Rens

Coach en Psycholoog
Team Image

Mike

Krachtcoach

Waarom Iron Lady Personal Gym

Ga voor succes!

Waarom-change-en-balance-blokken-2

Persoonlijke benadering hoeft niet onnodig duur te zijn.

Bespaar honderden euro’s op een personal trainer waarbij je na 3 maanden nog steeds geen fysieke of mentale resultaten behaald.

Waarom-change-en-balance-blokken-3

Kies voor kwaliteit en duurzaamheid.

Vanaf NU altijd een logische wetenschappelijke en fysiologische onderbouwing klaar. Neem een rugzak vol kennis en tools mee die je voor de rest van je leven kan gebruiken.

Waarom-change-en-balance-blokken-1

Jij verdient maatwerk!

Nooit meer een kant en klare training volgen in een small group training. Of je nu in een small group traint of 1 op 1.

Waarom-change-en-balance-blokken-5

Meten is Weten!

Wij loggen, wegen en meten om samen met jou te weten waar de koers naartoe moet varen.

Waarom-change-en-balance-blokken-4

Drukke ondernemer?

Druk gezin? Geen tijd? Met onze persoonlijke Iron Lady Personal Gym App kan jij jouw trainingen van te voren in plannen en ben je flexibel om je trainingen te verzetten of in te halen.

Share
×