Iron Lady Personal Gym
Top

Blog

vrouwen en fitness

Vrouwen en krachttraining

Het belang van krachttraining bij vrouwen

We zien dat steeds meer vrouwen die de weg vinden naar de fitness en dat vinden we alleen maar fantastisch. Het stigma dat alleen mannen naar de sportschool gaan om te sporten en te doen aan krachttraining is gelukkig verleden tijd.  We zien nog steeds dat het merendeel mannen zijn die aan krachttraining doen, maar krachttraining voor vrouwen heeft ook heel veel voordelen. Er zijn natuurlijk grote verschillen tussen mannen en vrouwen, en het is daarom belangrijk om een persoonlijke aanpak te hebben in de sportschool.

Er zijn een hele hoop misopvattingen over fitness voor vrouwen. Zo wordt er gedacht dat mannen sneller en gemakkelijk spieren krijgen en dat vrouwen die fitnessen een zeer mannelijk lichaam krijgen. Niets is minder waar, gelukkig. Iedereen moet er even hard voor werken, maar ieder op zijn eigen manier. Waarom verdienen vrouwen ook een plaats in de sportschool? Lees het hier.

vrouwen en fitness

Voordelen krachttraining voor vrouwen?

Fitness wordt vaak nog geassocieerd met de sportlichamen die klaar zijn om getoond te worden op de cover van een health magazine. Gelukkig is fitness veel meer dan dat en zijn er ontzettend veel mogelijkheden om gezonder te leven en je lichaam te trainen naar je eigen wensen. Zo kunnen vrouwen zich focussen op het trainen van hun mooie rondingen om hun vrouwelijke figuur te accentueren, maar dat is niet het enige voordeel. Krachttraining biedt veel meer voordelen:

Zelfvertrouwen

Verschillende onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat sporten een positief effect heeft op je fysieke en mentale gezondheid. Door te sporten krijg je meer zelfvertrouwen. Dit geeft extra stimulans om je vooropgestelde doelen te halen. Iedereen verdient het om voldoende zelfvertrouwen te hebben!

Spiermassa

Door te sporten, maak je spiermassa aan. Het schrikt vrouwen af omdat ze denken dat ze in no-time het lichaam krijgen van een bodybuilder. Ging dit proces maar zo snel! Het maken van spiermassa vraagt consistentie en veel tijd, je wordt niet zomaar ongewenst ineens té gespierd. Fitness voor vrouwen is een perfecte manier om je vrouwelijke lichaam vorm te geven.

Gewrichtsklachten

Besteed jij ook veel tijd aan je bureau? Dan herken je het wellicht dat je last krijg van je rug wanneer je te lang in dezelfde positie zit, of je hebt een slechte houding waardoor je rugklachten kan ondervinden. Door doeltreffend te gaan sporten, versterk je spieren die jou kunnen helpen bij problemen zoals rugklachten. Denk bij de uitvoering aan oefeningen daarom ook altijd aan je techniek, en je zal er alleen maar voordelen van ondervinden!

Waarom is spiermassa opbouwen belangrijk?

Naast het esthetische aspect, heeft het opbouwen van spiermassa een reeks voordelen ook buiten de sportschool:

Bloeddruk

Onderzoek heeft aangetoond dat krachttraining je bloeddruk verlaagt. Dit komt omdat mensen met meer spiermassa ook meer haarvaten hebben. Hierdoor verlaagt je bloeddruk.

Conditie hart

De focus ligt vaak op het esthetische, maar wist je dat krachttraining ook heel goed is voor je hart? Je hart is ook een spier, en door krachttraining is je hart in staat om meer bloed te pompen. Er zijn dus minder slagen per minuut nodig om het bloed doorheen je lichaam te pompen.

Stofwisseling

Je spieren hebben energie nodig om te functioneren. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer energie je lichaam nodig heeft. Hierdoor verbrand je meer calorieën tijdens je krachttraining, maar ook nog lang na je training zal je nog meer verbranden als voorheen.

Hormonen

Het verschil tussen mannen en vrouwen is uiteraard fysiologisch herkenbaar, maar het gaat veel verder dan dat. Zo hebben mannen veel meer testosteron waarbij vrouwen het oestrogeengehalte erg hoog is. Jarenlang is er een stigma dat mannen veel beter presteren omdat ze overwegend meer testosteron bezitten en dat oestrogeen een negatief effect heeft op de ontwikkeling van spiermassa. Maar in hoeverre is dit correct? En hoe vertaalt zich dit in de sportschool?

Testosteron

Mannen hebben meer testosteron dan vrouwen, dat is van nature zo bepaald. Maar betekent dit ook dat mannen sneller en beter presteren in de sportschool? Gelukkig niet, het testosterongehalte wil niet zeggen dat vrouwen moeilijker kunnen presteren in de sportschool! Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen evenveel spiermassa kunnen opbouwen dan mannen en dat dit niet bepalend is op je testosterongehalte. Het gaat hier over een relatieve toename.

Mannen starten doorgaans met meer kracht en meer spiermassa. Het is een biologisch gegeven dat mannen gemiddeld gezien een lager vetpercentage hebben van nature en ook meer kracht. Hierdoor lijkt het alsof een man op kortere tijd meer progressie maakt in de sportschool. Daarom is belangrijk te gaan kijken naar de relatieve toename. Daarbij zien we dat vrouwen evengoed presteren, maar dat ze beginnen met minder kracht. Het is belangrijk te gaan kijken naar de persoonlijke en algemene ontwikkeling en niet puur naar kracht.

Oestrogeen

Helaas wordt oestrogeen nog te vaak onderschat in de fitnessindustrie. Testosteron wordt gezien als doel omdat deze onterecht gelijkstaat als de heilige graal voor de opbouw van spiermassa. We vergeten vaak dat oestrogeen ook heel veel voordelen heeft. Zo beschermt oestrogeen je botten en gewrichten en voorkomt het spierverlies. En dames, oestrogeen kan zelfs zorgen voor minder buikvetopslag!

vrouwen-krachttraining-change-balance

Invloed menstruatie krachttraining

Het lichaam is complex, nog complexer dan we denken. Zo verandert het vrouwenlichaam op regelmatige basis dankzij de menstruatiecyclus. Vrouwen zijn in deze periode doorgaans prikkelbaarder en kunnen fysieke klachten ondervinden. Wat betekent dit voor de prestaties in de sportschool?

Mentale aspect

De menstruatiecyclus en het ovuleren is een eerder onaangenaam deel dat we maar moeten accepteren. Dit gaat gepaard met een aantal kwaaltjes, maar vooral mentaal zijn deze dagen erg intens. Je voelt je niet op je best, je bent prikkelbaar en je bent wellicht veel emotioneler dan gewoonlijk.

Vrouwen kunnen tijdens hun menstruatie gewoon krachttraining blijven doen en kunnen een  aangepast schema krijgen gedurende deze periode. We zien dat prestaties afnemen puur op basis van de mentale wilskracht die vrouwen doormaken gedurende deze menstruatiecyclus. Waar een persoon mentaal sterk en in balans is, is het niet onoverkomelijk dat vrouwen gedurende deze periode het moeilijker krijgen om de kracht en doorzettingsvermogen te tonen die ze wél hebben in de fase na de menstruatie tot aan de ovulatie hebben.

Beste periode

De sleutel tot het succes voor het opbouwen van spiermassa is nog steeds consistentie en geduld. Met doorzettingsvermogen en volharding bereik je je doelen en dat is in de sportschool niet anders. Wel heeft een menstruatiecyclus invloed op je sportprestaties. Twee weken voor de eisprong, maakt het lichaam veel oestrogeen aan en weinig progesteron. Het is dan ook in deze periode waarin vrouwen relatief meer progressie kunnen boeken.

Na de eisprong daalt het aantal oestrogeen in het lichaam weer en gaat het vrouwelijk lichaam meer progesteron aanmaken. Dit zorgt ervoor dat eiwitten sneller worden afgebroken en dat het herstel na een zware krachttraining langzamer verloopt.

De sportprestaties van een vrouw worden beïnvloed door de menstruatiecyclus. Zo kunnen vrouwen meer resultaten door middel van krachttraining in de eerste helft van de cyclus. Meer krachttraining tijdens deze periode betekent dikkere en sterkere spieren. Daarom is het als vrouw doeltreffend om je krachttraining af te stemmen op de menstruatiecyclus. Zo kan jij maximaal resultaat behalen.

Benieuwd naar hoe jij maximaal resultaat kan behalen? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek met één van onze personal trainers.

Maak kennis met ons

Team van specialisten

Team Image

Marijn

Fysieke en mentale coach
Team Image

Diana

Fysieke en mentale coach
Team Image

Rens

Coach en Psycholoog
Team Image

Mike

Krachtcoach

Waarom Iron Lady Personal Gym

Ga voor succes!

Waarom-change-en-balance-blokken-2

Persoonlijke benadering hoeft niet onnodig duur te zijn.

Bespaar honderden euro’s op een personal trainer waarbij je na 3 maanden nog steeds geen fysieke of mentale resultaten behaald.

Waarom-change-en-balance-blokken-3

Kies voor kwaliteit en duurzaamheid.

Vanaf NU altijd een logische wetenschappelijke en fysiologische onderbouwing klaar. Neem een rugzak vol kennis en tools mee die je voor de rest van je leven kan gebruiken.

Waarom-change-en-balance-blokken-1

Jij verdient maatwerk!

Nooit meer een kant en klare training volgen in een small group training. Of je nu in een small group traint of 1 op 1.

Waarom-change-en-balance-blokken-5

Meten is Weten!

Wij loggen, wegen en meten om samen met jou te weten waar de koers naartoe moet varen.

Waarom-change-en-balance-blokken-4

Drukke ondernemer?

Druk gezin? Geen tijd? Met onze persoonlijke Iron Lady Personal Gym App kan jij jouw trainingen van te voren in plannen en ben je flexibel om je trainingen te verzetten of in te halen.

Share
×